Composición bioquímica de la carne de Polymesoda radiata (Bivalvia: Corbiculidae) en Costa Rica

 

Authors
Ruiz Campos, Eleazar; Cabrera Peña, Jorge; Cruz, Rafael A; Palacios, José A
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

Monthly changes in biochemical composition and condition index of the green clam, Polymesoda radiata were studied from August 1992 tbrough July 1993 in Bebedero river, Guanacaste, Costa Rica. This species has a continuous spawning throughout the year with maximun periods in December and April (following values are % means and standard deviations). Fresh meat was 12.53 ± 3.78 . Dry flesh compositions: 78.29 ± 2.15 proteins; 9. 52 ± 1.00 lipids; 5.78 ± 2.50 carbohydrates; and 6. 43 ± 2.10 ashes. Water 90.10 ± 2.14 (correlated with the spawning period). The condition index was 9.89 ± 2.14. Dry flesh caloric value: 4.51 ± 0.11 Kcal/g. The condition index, caloric value and carbohydrates decreased during the spawning periodo Lipids, proteins and ashes had not relationship with the spawning periodo The mean condition index was inverse correlation with the spawning periodo
Se determinó la composición bioquímica y el indice de condición de la almeja verde (Polymesoda radiata) en el río Bebedero, Guanacaste, Costa Rica, entre agosto de 1992 y julio de 1993. El peso promedio de carne fresca fue de 12.53 ± 3.78 % , con un valor promedio de humedad de 90.10 ± 2.14 % . El promedio de los componentes en base seca fue proteínas 78.29 ± 2.15, Iípidos 9.52 ±1 %, carbohidratos 5.78 ± 2.5 % y cenizas 6.43 ± 2.1 %. El promedio del índice de condición para la población fue de 9.89 ± 2.14. El promedio del valor calórico fue 4.51 ± 0.11 KcaJ/g . Se determinó que el índice de condición, valor calórico y carbohidratos decrecen con la época reproductiva. Los Iípidos, proteínas y cenizas no tiene relación con el ciclo reproducti

Publication Year
2015
Language
spa
Topic
Fuente
Portal de Revistas UCR
Get full text
https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/20126
Derechos
openAccess
Licencia