A snapshot view of some vertical distributions of water parameters at a deep (200 m) station in the fjord-like Golfo Dulce, embayment, Costa Rica

 

Authors
Acuña-González, Jenaro A.; Vargas-Zamora, José A.; Córdoba-Muñoz, Rocío
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

Temperature, salinity, dissolved oxygen and inorganic nutrients were measured at a single station in the water column (200 m) of Golfo Dulce, a fjord-like embayment on the Pacific coast of Costa Rica, from June 1993 to September 1995. Eight sampling field trips were carried out and water samples were collected with 5 L Niskin bottles at 10 m depth intervals. Temperature vertical profiles revealed a thermocline between 25 and 60 m. Salinity profiles evidenced a surface layer containing a halocline around 40 m, overlaying a thick 34 ‰ layer on top of a large bottom layer of 35 ‰. Surface-oxygen saturation percentages were usually high, but from 60 m depth down to the bottom (200 m), dissolved oxygen concentrations were low during the whole study, ranging from 3.00 mg/L to 0.20 mg/L, although anoxic conditions were not detected. Bottom waters were rich in inorganic phosphate, silicate, and nitrate, suggesting that its main source is the sporadic influx of ocean water mass entering the gulf at the sill depth (60 m). The pattern of the vertical nitrite concentration suggested that the anammox process can result as a consequence of bacteria existing at low oxygen concentrations at depth. These observations are in agreement with those reported in other surveys since 1971. Rev. Biol. Trop. 54 (Suppl. 1): 193-200. Epub 2006 Sept. 30.
Se midió la temperatura, la salinidad, el oxígeno disuelto y los nutrimentos inorgánicos, en un punto fijo de la columna de agua (200 m) de Golfo Dulce, una cuenca tipo fiordo, en la costa Pacífica de Costa Rica, de junio de 1993 a septiembre de 1995. Se llevó a cabo un total de ocho cruceros y las muestras de agua se recolectaron con botellas de Niskin de 5 L, a intervalos de 10 m de profundidad. Los perfiles verticales de temperatura revelaron la presencia de una termoclina entre 25 y 60 m. Los perfiles de salinidad pusieron en evidencia una capa superficial en la que se pudo ubicar una haloclina alrededor de los 40 m. Esta capa de agua superficial descansaba sobre una capa gruesa caracterizada por una salinidad de 34 ‰, la cual, a su vez, permanecía sobre otra capa profunda de 35 ‰. Los porcentajes de saturación de oxígeno en la capa superficial, por lo general fueron altos; sin embargo, las concentraciones de oxígeno disuelto de los 60 m de profundidad hasta el fondo (200 m) fueron bajas durante todo el estudio, en el ámbito de 3.00 mg/L a 0.20 mg/L, aunque no se detectaron condiciones anóxicas. Las aguas del fondo fueron ricas en los nutrimentos inorgánicos fosfato, silicato y nitrato, lo cual sugirió que su fuente principal es la masa de agua que penetra al golfo por el umbral (60 m). El patrón de la distribución de la concentración de nitrito sugirió que el proceso de anammox puede resultar como consecuencia de bacterias que viven a profundidades en las que la concentración de oxígeno disuelto es baja. Estas observaciones concuerdan con aquellas informadas en otros estudios llevados a cabo desde 1971.

Publication Year
2016
Language
Inglés
Topic
temperature
salinity
dissolved oxygen
inorganic nutrients
tropical fjord
anoxic seawater
Costa Rica
Pacific Ocean
Golfo Dulce
Temperatura
salinidad
oxígeno disuelto
nutrientes inorgánicos
fiordo tropical
agua de mar anóxica
Costa Rica
Océano Pacífico
Golfo Dulce
Fuente
Portal de Revistas UCR
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https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/26822
Derechos
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