PROSPECCIÓN DE BACTERIAS MARINAS CON PROPIEDAD BIOSURFACTANTE AISLADAS DEL GOLFO DE NICOYA, COSTA RICA

 

Authors
Campos Calderón, Fernando; Solís-Miranda, Natalia; García Fernández, Francisco
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

The ocean is a resource rich in microorganisms that can produce a great variety of compounds such as biosurfactants. In Costa Rica, it has been determined that the development of studies and applications of these compounds are scarce. For instance, this study pretends to make prospective activities with bacterial strains extracted from the Nicoya Gulf, and select the ones that can produce biosurfactants. Three strains were extracted from their natural environment, were identified and were grown in marine agar. Then, they were purified and the resultant biosurfactant was obtained using whether or not corn oil. Also the biosurfactant activity was evaluated with the kerosene detection technique. The index emulsion (E24) and hemolitic activity of the three strains were determined. Two of the strains were identified as Pseudomona aeruginosa; they also presented biosurfactant activity but no hemolytic activity. The other strain was identified as Aeromonas hyla, and presented hemolytic activity opposing the two other strains. This type of response might be because A. hyla probably did not accomplish its maximum stage of activity and it did not complete its stage of adaptation and acclimatization.Pseudomonas aeruginosa; Aeromonas hyla; Microorganisms; Biosurfactants
El océano es una fuente rica de microrganismos cuyos metabolitos secundarios generan diversos compuestos como los biosurfactantes. En Costa Rica, se ha determinado que se han desarrollado pocos estudios y son muy pocas las aplicaciones que se han generado con estos tipos de compuestos, por lo tanto este estudio trata de realizar actividades prospectivas con cepas bacterianas extraídas del Golfo de Nicoya y así seleccionar aquellas que son productoras de biosurfactantes. Tres cepas bacterianas extraídas de su medio natural, fueron identificadas y luego cultivadas en agar marino. Seguidamente se purificaron y se obtuvo biosurfactante añadiendo o no aceite de maíz, asimismo se evaluó su actividad biosurfactante por medio de la técnica de detección con queroseno. Se determinó el índice de emulsión (E24) y la actividad hemolítica de las tres cepas. Por otro lado las cepas en donde se identificaron las bacterias de Pseudomonas aeruginosa, fueron las que tuvieron actividad biosurfactante, contrario a la cepa identificada con la bacteria Aeromonas hyla; sin embargo ésta última sí presentó actividad hemolítica, contrario a las cepas de P. aeruginosa. Probablemente A. hyla no alcanzó una etapa de máxima actividad y no llegó a completar su etapa de adaptación y aclimatación.  

Publication Year
2015
Language
Español
Topic
Biotechnology
Pseudomonas aeruginosa; Aeromonas hyla; Microorganisms; Biosurfactants
Biotecnología
Pseudomona aeruginosa; Aeromonas hyla; Biosurfactante; Microrganismos
Fuente
Portal de Revistas UNED
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https://investiga.uned.ac.cr/revistas/index.php/biocenosis/article/view/893
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