Pineapple-stover derived furan compounds as gasoline oxygenate additive

 

Authors
Irías-Mata, Andrea P.; Lutz, Giselle
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

Furan compounds have properties such as oxygenate additive to enhance octane number of gasoline. The procedure was a furan synthesis through an acidic hydrolysis of the polysaccharide materials from pineapple plantation residues. The products obtained were a complex mixture of mostly 3-(2-furanyl)-2-propenoic acid, 4-(2-furanyl)-3-butene-2-one and 5-methyl-furfural. Thermodynamic and rheolgical properties of the mixture in toto were measured, as well as its oxygenating capability. The results showed a two units enhancer oxygenate additive for naphta, potentially safe for transport and handling, presenting the following characteristics: specific gravity 1,22559±0,00002, kinematic viscosity 0,0127±0,0001 Stokes, enthalpy of vaporization 39,1±0,1kJ mol-1, isothermal compressibility (1,0±0.2)10-9Pa-1, rate of evaporation 0,03±0,02g s-1 m-2 and Hildebrand solubility parameter 18,0±0,1(J cm-3)1/2.KEY WORDSPineapple crown, pineapple stubble, research octane number, oxygenate additive, furan compound, methyl terbutyl ether.  
Los compuestos furánicos tienen propiedades de aditivo oxigenante que les permite incrementar el número de octano de la gasolina. Su síntesis se hizo a través de una hidrólisis ácida de los materiales a base de polisacáridos provenientes de residuos de plantaciones de piña. Los productos obtenidos eran una mezcla compleja, en su mayoría 3 - (2-furanil)-2-propenoico, 4 - (2-furanil)-3-buteno-2-ona y 5-metil-furfural. Se midieron las propiedades termodinámicas y reológicas de la mezcla en su totalidad, así como su capacidad de oxigenación. Los resultados mostraron un aditivo que incrementa en dos unidades el poder oxigenante en la nafta, que es potencialmente seguro para su transporte y manipulación, y que presenta las siguientes características: una gravedad específica de 1,22559±0,00002, una viscosidad cinemática de 0,0127±0,0001 Stokes, una entalpía de vaporización de 39,1±0,1 kJ mol-1, una compresibilidad isotérmica de (1,0±0,2)10-9Pa-1, una velocidad de evaporación de0,03±0,02g s-1 m-2y un parámetro de solubilidad de Hildebrand de 18,0±0,1(J cm-3)1/2.PALABRAS CLAVECorona de piña, rastrojos de piña, índice de octano, aditivo oxigenante, compuesto furánico, metil terbutil éter. 

Publication Year
2013
Language
spa
Topic
Fuente
Portal de Revistas UNED
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https://investiga.uned.ac.cr/revistas/index.php/cuadernos/article/view/299
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