Effect of pineapple (Ananas Comosus) culture by- products on the enzymatic deproteinization of shrimp biowastes

 

Authors
Alpízar Cordero, Javier Rodrigo; Universidad de Ciencias Médicas UCIMED, Costa Rica; Villegas Peñaranda, Luis Roberto; Laboratorio de Bioquímica Escuela de Química Universidad Nacional Heredia, Costa Rica; Madrigal Carballo, Sergio; Sibaja Ballestero, María; Laboratorio de Polímeros Escuela de Química Universidad Nacional Heredia, Costa Rica
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

The present work aims to a preliminary study of the deproteinization capacity of proteolytic extracts from pineapple biowastes in different concentrations as potential green process to treat by-products of the shrimp fishery in order to obtain chitin and chitosan. The proteolytic extract isolated from pineapple biowastes was obtained from pineapple stems using a sulfuric acid buffer solution. The proteolytic extract from pineapple was characterized according to its protein content, total sugars and enzymatic activity against a commercial bromelin standard and a negative control. Results indicate that applying a crude pineapple proteolytic extract succeeded in to eliminate up to 97% of the proteins present in a shrimp biowaste sample, being more active than any of its dilutions, in a 24 hours study. Our results suggest that pineapple biowastes can be consider as a potential green biosource to promote shrimp deproteinization, providing a biotechnological activity to the traditional chemical process involving sodium hydroxide. This novel methodology will provide new applications for pineapple biowastes and reduce costs and contamination during chitin and chitosan production.  
Se realizó un estudio para comprobar la capacidad desproteinizante de extractos proteicos obtenidos a partir de desechos de rastrojo de piña a diferentes concentraciones sobre los sub-productos de la actividad camaronera. El extracto proteolítico de los desechos de rastrojo de piña se obtuvo a partir de desechos de tallos utilizando un buffer de acido sulfúrico. Este extracto se caracterizó al determinar el contenido de proteína, de azucares totales y su actividad enzimática, contra un patrón de bromelina comercial. Los resultados obtenidos indicaron que el uso del extracto crudo de rastrojo de piña en forma directa logró desproteinizar el 97% de los desechos de camarón, el cual resultó más efectivo que cualquier dilución de esta misma, en un tiempo de 24 horas. Los resultados sugieren que los desechos de la comercialización de la piña pueden ser considerados como potenciales bioagentes para la desproteinizacion de desechos de camarón. Con esto se genera una alternativa biotecnológica para sustituir los procesos químicos tradicionales que utilizan hidróxido de sodio. Esta novedosa metodología promoverá nuevas aplicaciones para los desechos del cultivo de la piña y reducirá los costos y la contaminación del proceso de producción de quitina y quitosano.

Publication Year
2013
Language
Español
Topic
Pineapple; bromelin; shrimp; deproteinization; enzymatic activity
Piña; bromelina; camarón; desproteinización; actividad enzimática
Fuente
Repositorio UNA
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http://www.revistas.una.ac.cr/index.php/uniciencia/article/view/4948
http://hdl.handle.net/11056/8090
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openAccess
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