Del ayote al culantro: el cuerpo como imagen culinaria en la tradición popular y en los cuentos de Carmen Lyra

 

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Detalles Bibliográficos
Autor: Villalobos, Carlos Manuel
Formato: artículo original
Estado:Versión publicada
Fecha de Publicación:2014
Descripción:In the Costa Rican popular tradition there are a wide range of culinary metaphors, with fruits and vegetables. These products represents different parts of the human body and certain emotions. This article examines the visual privilege of human body in the oral tradition in Costa Rica. It compares the popular metaphors with the short stories by Carmen Lyra. This researching used the Semiotics of Meaning to examine the fragmentation of the body and erotic and thanatological archetypes and their relation with this discursive system.
País:Portal de Revistas UCR
Institución:Universidad de Costa Rica
Repositorio:Portal de Revistas UCR
Lenguaje:Español
OAI Identifier:oai:portal.ucr.ac.cr:article/13852
Acceso en línea:https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/filyling/article/view/13852
Access Level:acceso abierto
Palabra clave:popular metaphors
costa rican literature
culinary discourse
lyra carmen
metáforas populares
literatura costarricense
discurso culinario