Del ayote al culantro: el cuerpo como imagen culinaria en la tradición popular y en los cuentos de Carmen Lyra
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Formato: | artículo original |
Estado: | Versión publicada |
Fecha de Publicación: | 2014 |
Descripción: | In the Costa Rican popular tradition there are a wide range of culinary metaphors, with fruits and vegetables. These products represents different parts of the human body and certain emotions. This article examines the visual privilege of human body in the oral tradition in Costa Rica. It compares the popular metaphors with the short stories by Carmen Lyra. This researching used the Semiotics of Meaning to examine the fragmentation of the body and erotic and thanatological archetypes and their relation with this discursive system. |
País: | Portal de Revistas UCR |
Institución: | Universidad de Costa Rica |
Repositorio: | Portal de Revistas UCR |
Lenguaje: | Español |
OAI Identifier: | oai:portal.ucr.ac.cr:article/13852 |
Acceso en línea: | https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/filyling/article/view/13852 |
Access Level: | acceso abierto |
Palabra clave: | popular metaphors costa rican literature culinary discourse lyra carmen metáforas populares literatura costarricense discurso culinario |