Traditional uses and seed chemical composition of Jatropha spp. (Euphorbiaceae) in Tehuacán-Cuicatlán, México

 

Authors
Hernández-Nicolás, Nancy Yazmín; Córdova-Téllez, Leobigildo; Romero-Manzanares, Angélica; Jiménez-Ramírez, Jaime; Luna-Cavazos, Mario
Format
Article
Status
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Description

Jatropha spp. plants are used in traditional medicine, food and for the elaboration of biofuel. The Tehuacán-Cuicatlán Biosphere Reserve in México holds genetic richness and endemism for this genus, but the specific use of the plants and the seed chemical profiles are still unknown. The objectives of this research were to record the traditional forms of use of Jatropha species, and to analyze the chemical composition of Jatropha spp. seeds. For this, a semi-structured survey was conducted in 15 towns, and 20 interviews were applied in each one between May and August 2012. Data allowed to estimate the Significant Use Level and Relative Use Value per species. Besides, seeds from J. neopauciflora, J. rufescens, and J. rzedowskii were collected between August and October 2013, and to seed flour samples we determined total lipids by the Soxhlet method, crude protein by the Kjendahl method, and ashes according to AOAC methods; fatty acid profile and phorbol esters were determined by gas chromatography and by HPLC, respectively. We recorded that the species J. neopauciflora, J. oaxacana, J. rufescens, J. ciliata, and J. rzedowskii, are used as traditional medicine, food, and ornaments, except for J. ciliata, for which none use was recorded. The Significant Use Level as food was found not significant, but for medicinal purposes, J. neopauciflora obtained the highest Relative Use Value (9.0 %). The latex is used to treat 13 disorders, including dental problems (toothache, sensitivity, caries), oral diseases (oral herpes, gingivitis, and oral candidiasis) with a Significant Use Level of 32.9 %; it is also used as a hemostatic. The protein content among species varied from 23.37 to 26.06 %, and total lipids from 34.79 to 36.60 %. The principal unsaturated fatty acids were oleic (25.08 to 30.09 %) and linoleic (44.55 to 48.46 %), and the saturated fatty acids were palmitic (10.11 to 16.50 %) and stearic (9.47 to 11.15 %). Phorbol esters, the main cause of seed’s toxicity, were absent in J. neopauciflora, J. rufescens, and J. rzedowskii. In conclusion, the Significant Use Level of Jatropha species studied was low, with little cultural acceptance and sporadic utilization. The Relative Use Value was important for medicinal purposes, especially for J. neopauciflora. The dehulled seeds of J. neopauciflora, J. rufescens, and J. rzedowskii are potentially useful as food, having high protein contents, and unsaturated oleic and linoleic fatty acids. With this study we report three non-toxic Jatropha species and recommend to scientifically validate the antimycotic use of J. neopauciflora latex.
Las plantas de las especies de Jatropha son usadas en medicina tradicional, alimento y en la elaboración de biocombustible. La Reserva de la Biosfera Tehuacán-Cuicatlán, México contiene riqueza genética y endemismo para este género, pero se desconoce el uso específico de las plantas y la composición química de la semilla. Los objetivos de esta investigación fueron: documentar las formas tradicionales de uso de las especies de Jatropha y, analizar la composición química de las semillas de las especies de Jatropha. En 15 comunidades se aplicaron 20 entrevistas semiestructuradas entre mayo y agosto de 2012 para estimar el Nivel de Uso Significativo y el Valor de Uso Relativo por especie. Se colectó semilla solo de J. neopauciflora, J. rufescens, y J. rzedowskii entre agosto y octubre de 2013 para determinar mediante los métodos de la AOAC, el contenido total de lípidos en una muestra de 3 g de harina mediante el método de Soxhlet, proteína cruda en una muestra de harina de  0.4 g por el método Kjendahl y ceniza en una muestra de 5 g de harina. El perfil de ácidos grasos se determinó por cromatografía de gases y el contenido de ésteres de forbol  mediante HPLC. Las especies registradas fueron J. neopauciflora, J. oaxacana, J. rufescens, J. rzedowskii y J. ciliata, que se usan en medicina tradicional, alimento y como ornamental, excepto J. ciliata, para la cual no se reportó ningún uso. El Nivel de Uso Significativo como alimento no fue importante, pero para propósitos medicinales J. neopauciflora tuvo el mayor Valor de Uso Relativo (9.0 %). El látex es usado para tratar 13 trastornos, incluyendo problemas dentales (dolor de muelas, sensibilidad, caries), enfermedades bucales (herpes oral, gingivitis, micosis oral) con un Nivel Significativo de Uso de 32.9 %; y también es usada como hemostático. El contenido de proteína entre especies varió de 23.37 a 26.06 % y los lípidos totales variaron de 34.79 a 36.60 %. Los principales ácidos grasos insaturados fueron oleico (25.08 a 30.09 %) y linoleico (44.55 a 48.46 %); los ácidos grasos saturados fueron palmítico (10.11 a 16.50 %) y esteárico (9.47 a 11.15 %). No se detectó la presencia de ésteres de forbol (la causa principal de la toxicidad de la semilla) en J. neopauciflora, J. rufescens, y J. rzedowskii. En conclusión, el Nivel de Uso Significativo de las especies de Jatropha fue bajo, con poca aceptación cultural y utilización esporádica. El Valor de Uso Relativo fue importante para propósitos medicinales, especialmente para J. neopauciflora. Las semillas sin testa de J. neopauciflora, J. rufescens, y J. rzedowskii son potencialmente útiles como alimento por su alto contenido de proteínas, ácidos grasos insaturados oleico y linoleico. Se identificaron tres especies no toxicas de Jatropha. Se recomienda validar científicamente el uso antimicótico del látex de J. neopauciflora.

Publication Year
2017
Language
eng
Topic
infections
dental hygiene
fatty acids
Jatropha
phorbol esters
proteins
traditional uses.
ácidos grasos
ésteres de forbol
higiene dental
infecciones
Jatropha
proteínas
usos tradicionales
Fuente
Portal de Revistas UCR
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https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/28081
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