El efecto del beneficiado del café sobre los insectos acuáticos en tres ríos del Valle Central (Alajuela) de Costa Rica

 

Authors
Fernández, Leonel; Springer, Monika
Format
Article
Status
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Description

The effect of coffee processing on aquatic insects in three rivers from the Central Valley (Alajuela) of Costa Rica. In Costa Rica one of the greatest sources of organic pollution in the rivers has been the residual material generated from the processing of coffee beans. In this study, the usefulness of aquatic insects as bioindicators is examined in order to measure the effect of spills of coffee processing plants into two rivers of the Central Valley. The study was conducted at three different coffee processing plants at the three most important moments of the harvest, at the beginning, the peak and at the end. On each of the three dates, biological samples were taken 50m up- and 50m down-stream from the point where the coffee processing plants discharge their liquid wastes. The following physical and chemical factors were also measured: DBO, DQO, pH, temperature, fats and oils, sedimentable solids, dissolved oxygen and the discharge of the river. Systematic samples of aquatic insects were taken in order to obtain relative abundance, taxa richness, diversity (Shannon-Wiener), similarity (Bray-Curtis) and biological index B.M.W.P.’ (Biological Monitoring Working Party) adapted for Costa Rica. Physical-chemical results showed a decrease in the amount of dissolved oxygen and in the discharge of the rivers. In addition, in some cases very high values of DBO and DQO were reached as the season advanced; nevertheless, the majority of the measurements taken were within the limits established by the laws of Costa Rica. Populations of insects increased down stream as the season advanced, due mainly to an increase in the density of Chironomus larvae (Diptera) which became the dominant group. At the same time other pollution sensitive taxa diminished or disappeared. This was reflected by decreasing taxonomic richness and a low diversity index. Similarity between samples taken up and down stream was less than half (0,41), and comparing the three main harvest moments, the highest point was very similar to the end of the harvest (0,81) and both were very different from the beginning of the harvest (0,26). According to the modified biological index BMWP’, water quality diminished to category “strongly contaminated” at the highest point of the harvest. The results indicate that there is an important effect on the populations of aquatic insects caused by the period of harvest, which is not necessarily detected by the standard analysis required by law. Therefore we recommend that the fauna of aquatic macroinvertebrates should be included as a mandatory procedure in water quality testing, the capacity of the treatment plants should be evaluated, and the standard limits established by present laws in Costa Rica, should be critically analyzed. Rev. Biol. Trop. 56 (Suppl. 4): 237-256. Epub 2009 June 30.
En Costa Rica, una de las mayores fuentes de contaminación orgánica en los ríos ha sido el material residual que se genera con el procesamiento del café. En el presente trabajo se valora la utilidad de los insectos acuáticos como bioindicadores para medir el efecto de los vertidos de beneficios de café en dos ríos del Valle Central. El trabajo se realizó en tres beneficios en los tres momentos más importantes de la cosecha, al inicio, durante el pico y al fin. En cada una de las tres fechas se realizaron muestreos biológicos a 50m aguas arriba y 50m aguas abajo del punto de descarga de los desechos líquidos y se obtuvieron mediciones de los siguientes factores físico-químicos: DBO, DQO, pH, Temp., grasas y aceites, sólidos sedimentables, oxígeno disuelto y el caudal del río. Se realizaron muestreos sistemáticos de insectos acuáticos para obtener la abundancia relativa, riqueza de taxa, diversidad según Shannon-Wiener, similitud según Bray-Curtis y el índice biológico B.M.W.P.’ (Biological Monitoring Working Party) adaptado para Costa Rica. Los resultados físico-químicos muestran una disminución en la cantidad de oxígeno disuelto y en el caudal de los ríos. Además en algunos casos, se alcanzaron valores muy altos de DBO y DQO conforme avanza la cosecha; sin embargo, la gran mayoría de las mediciones se encontraron dentro de los límites establecidos por la ley. En la población de insectos se dio un aumento en la abundancia río debajo de la descarga y conforme avanzaba la cosecha, atribuyéndose a un aumento en la densidad de larvas de Chironomus (Diptera) y los cuales se convirtieron en el taxon dominante. Al mismo tiempo disminuyeron o desaparecieron los géneros sensibles a la contaminación. Esto resultó en una disminución de la riqueza taxonómica y se refleja en bajos índices de diversidad. La similitud entre las muestras tomadas río arriba y río abajo era menos de la mitad (0.41), mientras que entre los tres momentos de la cosecha resultaron muy similares el pico con el fin de cosecha (0.81) y muy poco similares el inicio con el fin (0.26). Según el índice biológico BMWP’ modificado, la calidad de agua disminuyó hasta fuertemente contaminada para el pico de la cosecha. Hay un efecto importante en las poblaciones de insectos acuáticos durante el periodo de cosecha, el cual no necesariamente es detectado por las pruebas requeridas por ley. Se recomienda incluir el uso de la fauna de macroinvertebrados acuáticos como parte obligatoria para las pruebas de calidad de agua, además de una evaluación de la capacidad de las plantas de tratamiento y un análisis crítico de los límites establecidos por las leyes actuales.

Publication Year
2016
Language
Español
Topic
aquatic insects
water quality
contamination
bioindicators
Costa Rica
insectos acuáticos
calidad del agua
contaminación
bioindicadores
Costa Rica
Fuente
Portal de Revistas UCR
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https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/27230
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