The stimulation of rooting in mulberry (Morus alba) with indol butiric acid (IBA).

 

Authors
Boschini-Figueroa, Carlos; Rodríguez, Ana María
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

The experiment wasconducted at the "Alfredo Volio Mata" Experiment Station ofthe University of Costa Rica. The asexual seed was extractedfrom an established plantation that was harvested during fouryears with pruning intervals of 56-112 days. The selectedbranches were divided into three cuttings, 40 cm long with atleast three buds in the basal, medial and apical parts of eachbranch. The highest percentage of rooting and sprouting in a35-day period was observed in the 112 day-old cuttings: 9%sprouts, 12% roots and 31% with both sprouts and roots. Theoptimum age of the branch to obtain maximum sprouting androoting was estimated at 117 days. The cuttings taken fromthe basal and medial portions of the branch had 10% moresprouts and roots than the cuttings taken from the apical part.There were noticeable differences between the application ornot of IBA (P≤0.01). Depending on the age of the cuttingand the part of the branch it was taken from, the use of IBAcaused an 11 to 15% increase in total sprouting.
El experimento sellevó a cabo en la Estación Experimental de Ganado Lechero“Alfredo Volio Mata” de la Universidad de Costa Rica. La semillavegetativa se extrajo de una plantación establecida y sometidaa cosecha intensiva a intervalos de 56 a 112 días durantecuatro años. Las ramas seleccionadas fueron divididasen tres secciones, extrayéndose una estaca típica de 40 cm delargo, con al menos tres yemas, en las secciones basal, medialy apical de cada rama. El mayor porcentaje de brotes, enun periodo de 35 días, se observó en las ramas de 112 días deedad, siendo un 9% foliares, 12% radiculares y 31% en ambosextremos. Se estimó que la edad óptima de la rama paralograrse la máxima brotación total fue a los 117 días. Las estacasextraídas de la parte basal y medial de la rama mostraronun 10% más de brotes foliar y radicular que en la estacaproveniente de la parte apical. La estimulación con AIB sobrela brotación total de yemas y raíces mostró diferenciasapreciables (P≤0,01) entre la aplicación y no aplicación deAIB. Dependiendo de la edad de la estaca y el lugar de extracción de la rama, el uso de AIB estimuló entre 11 y 15% labrotación total de las estacas.

Publication Year
2006
Language
Español
Topic
Fuente
Portal de Revistas UCR
Get full text
https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/13229
Derechos
openAccess
Licencia