Ruminal degradability of corn in different stages of growth.

 

Authors
Boschini, Carlos; Amador, Ana Lorena
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

The purpose of this study was to determine the ruminal degradability of dry matter of fodder of highland Costa Rica corn. The crop was planted with 50 kg of seed/ha, with 70 cm between rows, 50 cm between plants and three seeds in each hole. The first sampling was taken after 37 days and every two weeks thereafter, through 149 days. The potential degradability of the dry matter of the leaves, stems and the corn ears was determined. The potential degradability of the whole plant diminished from 93% to 74% as the age of the plants increased during the first 90 days. In the stem, the soluble part diminished from 40% to 27%, while in the leaves it remained constant between 15% and 16%. The degradable part of the stem diminished from 55% to 43% during the growth of the plant, and the leaves varied between 67% and 74%. The degradability rate of the stem was above 5% /h through 65 days and in the leaves it was lower. From the 79th day on, the leaves had a degradability rate above 5%/h and the stems had low rates. After the 107 th day the ears had a potential degradability of 85% and a degradability rate of 7.5%/h.
El presente trabajo se llevó a cabo con el propósito de conocer la degradabilidad ruminal de la materia seca del forraje de maíz criollo, cultivado en las zonas altas de Costa Rica. El cultivo fue sembrado con 50 kg/ha de semilla, en surcos distanciados 70 cm y 50 cm entre plantas, con tres semillas en cada golpe de siembra. Se fertilizó con 244 kg de la fórmula 10-30-10 (N2, P2O5, K2O) y a las seis semanas se aplicaron 45,5 kg/ha de nitrógeno. El primer muestreo se realizó a los 37 días de edad y los siguientes cada 14 días hasta los 149 días. Se determinó la degradabilidad potencial de la materia seca de las hojas, tallos, flores y mazorca del maíz. La degradabilidad potencial de la planta entera fue disminuyendo de 93 a 74% conforme aumentó la edad, durante los primeros 90 días. En el tallo, la fracción soluble disminuyó de 40 a 27%, mientras que la hoja se mantuvo constante en 15-16%. La fracción degradable en el tallo disminuyó de 55 a 43% durante el crecimiento de la planta, en tanto que en la hoja varió entre 67 y 74%. La tasa de degradación del tallo fue superior a 5%/h hasta los 65 días y en la hoja fue inferior. Apartir de los 79 días, las hojas mostraron una tasa de degradación por encima de 5%/h y los tallos presentaron tasas bajas. Alos 107 días, la mazorca tuvo una degradabilidad potencial de 84% y una tasa de degradación de 7,5%/h.

Publication Year
2006
Language
Español
Topic
Fuente
Portal de Revistas UCR
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https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/17291
Derechos
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