Are Agroecological Farms Resilient? Some Results Using the Tool SHARP-FAO in Costa Rica

 

Authors
Molina-Murillo, Sergio A.; Barrientos, Guido; Bonilla, Maximiliano; Garita, Cristian; Jiménez, Alejandro; Madriz, Mairon; Paniagua, Javier; Rodríguez, Juan Carlos; Rodríguez, Laura; Treviño, Jairo; Valdés, Sandra
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

Considering the current variability of climate, it is urgently required to measure and monitor climate resilience to inform and empower small agrosilvopastoral producers. Although there are other ways to measure resilience, the new SHARP tool developed by FAO allows the identification, measurement and prioritization of actions to improve climate resilience in a participatory manner, taking into account the interests of producers. In coordination with the FAO implementation team in Rome, the questionnaire and the matrix for resilience assessment were translated and used to assess 16 agroecological farms located within the Central Valley of Costa Rica. Once the data were collected and entered into SHARP, three analyses were carried out: 1) comparing the profile of the farms studied with indicators at a national level; 2) a gap analysis to identify opportunities for improvement in terms of climate resilience; 3) an analysis to adapt the tool to the national context. Although the farms selected for the study are recognized as agroecological, their average level of resilience (x̄=15,25; s=1,16) suggests the need to implement management practices that contribute to the construction of more resilient ecosystems.
Medir y monitorear la resiliencia de los sistemas agrosilvopastoriles de pequeños productores es cada vez más urgente para ayudarles a enfrentar de mejor manera los efectos del clima cambiante. Aunque se reconocen otras formas de medir la resiliencia climática, la novedosa herramienta SHARP desarrollada por la FAO permite su identificación, medición y la priorización de acciones para mejorarse de una manera participativa, tomando en cuenta los intereses de los productores. En coordinación con el equipo desarrollador de la aplicación de la FAO en Roma, se tradujeron y utilizaron el cuestionario y la matriz para la evaluación de la resiliencia en 16 fincas agroecológicas situadas en los alrededores del Valle Central de Costa Rica. Una vez colectados e ingresados los datos en SHARP, se llevaron a cabo tres análisis: 1) comparación del perfil de las fincas estudiadas con indicadores a nivel nacional; 2) análisis de brechas para identificar las oportunidades de mejora en términos de resiliencia climática; 3) un análisis para adaptar la herramienta al contexto nacional. A pesar de que las fincas seleccionadas para el estudio son reconocidas como agroecológicas, su nivel medio de resiliencia medido (x̄=15,25; s=1,16) sugiere la necesidad de implementar prácticas de manejo que contribuyan con la construcción de agroecosistemas más resilientes.

Publication Year
2017
Language
Español
Topic
Adaptation
agroecology
agroecosystems
climate change
rural development
Adaptación
agroecología
agroecosistemas
cambio climático
desarrollo rural
Fuente
Portal de Revistas UCR
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https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/ingenieria/article/view/27859
Derechos
openAccess
Licencia
Derechos de autor 2017 Sergio A. Molina-Murillo, Guido Barrientos, Maximiliano Bonilla, Cristian Garita, Alejandro Jiménez, Mairon Madriz, Javier Paniagua, Juan Carlos Rodríguez, Laura Rodríguez, Jairo Treviño, Sandra Valdés