Chemical composition of mulberry (Morus alba) for use in animal feed: densities and proing frequencies.

 

Authors
Boschini, Carlos; Dormond-H, Herbert; Castro-H, Álvaro
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

This experiment was carried out at the Alfredo Volio Mata Dairy Cattle Experimental Station in Costa Rica, at an altitude of 1542 masl, where there is an average annual rainfall of 2050 mm, temperature of 19.5 C and relative humidity of 84%. A mulberry bush plantation was divided into three plots: with a distance of 60, 90 and 120 cm between rows and plants. Each plot was uniformly pruned at two heights: 30 and 60 cm from the ground. During a 336-day period, these subplots were pruned consecutively every 56th, 84th and 112th day. The planting distance and the pruning height produced small variations in the chemical composition of the mulberry leaves and stems. The cutting frequency produced changes in the composition of the leaves and stems. Nevertheless, the differences in dry matter, crude protein, structural carbohydrates and total ashes in the leaves were not higher then 3% in experimental frequencies. In the stems the greatest changes were 9% and they were produced in the content of the dry matter, cellular wall and in some of the structural chemical components, such as cellulose. The cutting number within each frequency significantly influenced the chemical composition of the  leaves and the stems.
El presente trabajo se llevó a cabo en bla Estación Experimental de Ganado Lechero “Alfredo Volio Mata”, Cartago, Costa Rica. Las muestras fueron obtenidas de una plantación de morera dividida en tres lotes, con un distanciamiento entre plantas de 60, 90 y 120 cm entre hileras y plantas. Cada parcela se uniformó en dos alturas de poda, 30 y 60 cm sobre el nivel del suelo. Las subparcelas se podaron en forma consecutiva cada 56, 84 y 112 días durante 336 días. Los factores distancia se siembra, altura de poda y frecuencia de corte, influyeron sobre los contenidos químicos de la materia seca. La distancia de siembra y la altura de poda produjeron pequeñas variaciones en la composición de la hojas y en los tallos de la morera. La frecuencia de corte produjo cambios en la composición del las hojas y tallos de la morera; sin embargo, las diferencias en materia seca, proteína, carbohidratos estructurales o en las cenizas totales de las hojas no fueron superiores al 3% entre las frecuencias experimentadas. En el tallo los cambios mayores fueron de un 9% y se produjeron en los contenidos de materia seca, pared celular y en algunos de sus constituyentes estructurales como la celulosa. El número de corte dentro de cada frecuencia influyó de manera significativa sobre las proporciones químicas de hojas y tallos.

Publication Year
2006
Language
Español
Topic
Fuente
Portal de Revistas UCR
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https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/17340
Derechos
openAccess
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