Ecosystem-based Adaptation by smallholder basic grain farms in Guatemala and Honduras

 

Authors
Chain-Guadarrama, Adina; Martínez-Rodríguez, M. R.; Cárdenas, José Mario; Vílchez-Mendoza, Sergio; Harvey, C. A.
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

In Central America maize and beans are usually cultivated by farmers who have small landholdings and live in vulnerable situations. Climate change is an important threat to these smallholder basic grain farmers, putting at risk their production systems and their livelihoods. The use of Ecosystem-based Adaptation (EbA) can help them to adapt to climate change, however there is limited information on the use of EbA. The objective of the present work was to characterize the EbA strategies that smallholder basic grain farmers of four landscapes in Guatemala and Honduras use to increase their resilience to climate change. Using interviews and field measurements in 160 farms, between July 2014 and June 2015, we 1) explored how common the use of different EbA practices is, 2) documented the biophysical characteristics of these practices, and 3) explored if the implementation and characteristics of EbA practices differed among landscapes. Our results indicate that even though they own small land areas (mean maize plot area of ~0.68 ha), have low education levels and low access to technical training and advice, many smallholder basic grain farmers are using EbA practices in their farms. The most common EbA practices were the use of dispersed trees, home gardens and live fences. An ANOVA anlysis indicated significant differences in the use of different EbA practices among farmers, which suggests that farmers adapt practices in response to the social and biophysical conditions where they live. Our study suggests that smallholder basic grain farmers have the experience and the knowledge to use EbA practices and recognize the benefits derived from the implementation of such practices. However, in order to increase use of EbA practices, more technical, financial and political support is needed.
En Centroamérica, el maíz y el frijol son usualmente cultivados por agricultores que tienen pequeñas áreas de tierra y viven en situación de vulnerabilidad. El cambio climático representa una importante amenaza para estos pequeños agricultores de granos básicos, poniendo en peligro sus sistemas de producción y medios de vida. El uso de Adaptación basada en Ecosistemas (AbE) puede ayudarlos a enfrentar el cambio climático, pero existe poca información sobre el tema. El objetivo de este trabajo fue caracterizar las estrategias de AbE que los pequeños agricultores de granos básicos de cuatro paisajes de Guatemala y Honduras utilizan para aumentar su resiliencia frente al cambio climático. A través de entrevistas y mediciones en campo en 160 fincas, entre julio 2014 y junio 2015, 1) se exploró qué tan común es el uso de las diferentes prácticas de AbE, 2) se documentaron las características biofísicas de estas prácticas, y 3) se determinó si la implementación y características de las prácticas difieren entre paisajes. Los resultados indican que muchos de los pequeños agricultores de granos básicos usan prácticas de AbE, aun cuando cultivan áreas pequeñas (parcelas de maíz de ~0,68 ha), tienen un bajo nivel de educación y bajo acceso a capacitaciones o consejos técnicos. Las prácticas más comunes fueron el uso de árboles dispersos, huertos caseros y cercas vivas. Resultados de un análisis de ANDEVA indican que hubo diferencias significativas en el uso de diferentes prácticas entre agricultores, que sugiere que las adoptan en respuesta a sus medios de vida y condiciones biofísicas. El estudio sugiere que los pequeños agricultores de granos básicos tienen la experiencia y el conocimiento para utilizar prácticas de AbE, y que ven beneficios derivados de su implementación; sin embargo, para ampliar el uso de estas prácticas, se necesita más apoyo técnico, financiero y político.

Publication Year
2018
Language
Español
Topic
beans
climate change
home gardens
live fences
maize.
cambio climático
cercos vivos
frijol
huertos caseros
maíz.
Adaptación al cambio climático
Fuente
Portal de Revistas UCR
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https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/32678
Derechos
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